Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/xsv/public_html/068.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Szybkie i proste przystawki na przyjęcia

Wykwintne sałatki na przyjęcia

Nikt chyba sobie nie wyobraża przyjęcia bez przystawek w formie pysznych sałatek, które mogą być przygotowane z różnorodnych składników. Warto dodać, że zakąski na urodzinach, chrzcinach, weselach czy bankietach najczęściej cechują się unikatowym smakiem, aromatem i dlatego wszyscy się chętnie nimi zajadają.

Przepis na sałatkę drobiową z truskawkami

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka,
  • 300 g świeżych truskawek,
  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • ogórek,
  • główka sałaty,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • łyżka oleju.
  • łyżka pieprzu, młotkowanego z kolendrą,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól.

Sposób przyrządzenia

Po pierwsze, dokładnie myjemy mięso i kroimy w mniejsze kawałki. Następnie podsmażamy drób na patelni, aż się zarumieni z każdej strony. Pod koniec smażenia doprawiamy pierś z kurczaka solą i ziołami prowansalskimi. Kolejno, myjemy sałatkę i rwiemy ją na kawałki, zaś umyte truskawki siekamy w ćwiartki. Natomiast umyty ogórek wraz ze skórą kroimy w plastry. Wszystkie składniki dajemy do miski i przechodzimy do wykonania sosu. W tym celu jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, koperkiem, szczypiorkiem i doprawiamy pieprzem młynkowym oraz solą. Na końcu sałatkę polewamy sosem.

Pomysł na sałatkę z gruszkami i prażonymi orzechami włoskimi

Składniki:

  • 75 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 1/2 sałaty,
  • 2 dojrzałe gruszki pokrojone w kostkę,
  • 25 ml oliwy z oliwek,
  • 25 ml octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • sól.

Sposób wykonania

Najpierw, na średnim ogniu prażymy orzechy włoskie, aż uzyskają złocisty kolor. Uważamy, żeby nie były zbyt ciemne, ponieważ wtedy będą się cechować gorzkim smakiem. Następnie myjemy sałatę i targamy ją na mniejsze kawałki. W dalszym etapie na dnie szklanego naczynia układamy sałatę, na niej gruszki pokrojone w kostkę i uprażone orzechy. Całość skraplamy octem vinaigrette i oliwą z oliwek wymieszaną z oregano.

Jak zrobić sałatkę z pieczonej papryki i ciecierzycy?

Składniki:

  • 4 żółte lub czerwone papryki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki posiekanej, świeżej mięty,
  • 3 łyżki kaparów, odcedzonych,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
  • 720 g ciecierzycy – świeżo ugotowanej lub z puszki.

Sposób wykonania

W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni Celcjusza. W dalszym etapie kroimy paprykę na pół i usuwamy z niej gniazda. Warzywa skraplamy oliwą z oliwek i układamy je na blaszce wysmarowanej olejem. Pieczemy je aż do momentu, w którym na skórze pojawią się pęcherzyki. Odstawiamy paprykę na ostygnięcia, a kiedy to nastąpi, ściągamy z niej skórę i kroimy w paski. Kolejno, sok z cytrynu mieszamy z oliwą z oliwek. Do naczynia dodajemy miętę, kapary, czosnek i odcedzoną ciecierzycę i łączymy z papryką. Polewamy dipem, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.